Kreative Trøndelag
Byåsen VGS > Om oss > Aktuelt > Rosetta- traileren besøkte Byåsen vgs

Rosetta- traileren besøkte Byåsen vgs

 

I mai sikter ESAs kometjeger Rosetta seg inn mot målet for sin ti år lange ferd gjennom rommet. Samtidig legger Rosetta traileren ut på nordiske veier. Den 5000 km lange turnéen starter i Finland i begynnelsen av mai og skal innom 16 byer i Finland, Norge, Sverige og Danmark i løpet to uker. Tirsdag 6. mai stoppet den for en hel dag på Byåsen videregående.

Kometjegeren Rosetta ble skutt opp av den europeiske romorganisasjonen ESA i 2004. I mai begynner settes det i gang en rekke manøvre for å nærme seg kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, selve målet for ferden gjennom rommet som startet i 2004. Besøket på kometen vil gi kunnskap om hvordan forholdene i vårt solsystem var helt i startfasen, da sola og planetene ble dannet.

Inne i Rosetta-traileren fikk elevene et innblikk i hvordan den europeiske romorganisasjonen har tenkt å erobre kometen mens den nærmer seg sola. Modeller av romsonden Rosetta og av landeren Philae var utstilt inne i traileren. Philae skal settes ned på overflaten av kometen og fortøyes der i november.

For de besøkende var det kanskje mest populære å ta en selfie på en imitert kometoverflate.


Utskriftsvennlig versjon