Byåsen VGS > Om oss > Aktuelt > OD: Kast kastesystemet!

OD: Kast kastesystemet!

Operasjon Dagsverk er en årlig solidaritetsaksjon arrangert av, med og for ungdom. På OD-dagen jobber elever én dag til inntekt for et utviklingsprosjekt i et land i en av de fattigste verdensdelene. Operasjon Dagsverks grunntanke er at norske ungdommer skal gi én dag av sin utdanning for å bidra til å gi utdanning til ungdom i et annet land som ikke har like rettigheter og muligheter som oss.

Skolens OD-komitee: Bak fra v: Mathias, Maya, Ida, Forran fra v: Camilla, Sara, Patrycja.

ODs prosjekter retter seg alltid mot ungdom i Asia, Afrika eller Latin-Amerika. Dette fordi det først og fremst er her man ser at ungdom ikke får oppfylt sin rett til utdanning. Operasjon Dagsverk ønsker å vise at ungdom er ungdom, uansett hvor i verden man bor. Dette er Byåsen VGS en del av og vi håper at alle elevene på skolen vil delta.

I år går pengene til kasteløs ungdom i Nepal.  Dette sier Operasjon Dagsverk: "I 1963 ble kastesystemet avskaffet i Nepal, men 50 år etter praktiseres det fortsatt. Nederst på rangstigen finner vi de kasteløse. OD 2012 gir kasteløs ungdom utdanning – og makt til å endre et system som skulle vært kastet for lenge siden."

Målet er å opprette 1000 Samvad-sentere for 25 000 ungdommer, og sammen med Strømmestiftelsen skal OD sørge for blant annet lese- og skriveopplæring og gi yrkesopplæring slik at Nepalske ungdommer kan komme seg ut i arbeid og tjene egne penger. Les mer om årets prosjekt her: http://www.od.no/_rets_prosjekt/Hva_skal_OD_2012_gj_re_/index.html

«Om du gir en mann en fisk, har han mat i én dag. Lærer du ham å fiske, har han mat resten av livet.» Utdanning er en nøkkelgode, noe ingen kan ta fra deg. Utdanningen varer lenge etter at OD-prosjektene er avsluttet; den varer hele livet, og er nyttig for flere enn de som faktisk blir utdannet. En snekker, en lege, en syerske og en lærer er alle viktige brikker i samfunnet som omgir dem. Sammen er de med på å bygge landet og å bidra til utvikling!

Dessuten er utdanning en menneskerett. OD ønsker at alle mennesker, uansett hvor de er født, skal ha lik mulighet til å få oppfylt denne rettigheten. Utdanning gir selvtillit, det gir trygghet og det gir mulighet til deltakelse. Alt dette er i stor grad med på å gi et menneske kontroll over eget liv.

Bli med å gjør en forskjell, jobb på OD-dagen 2012 du også!

Skrevet av: Ida Børve Smith 1MK