Kreative Trøndelag
Byåsen VGS > Om oss > Aktuelt > Nyhetsarkiv > Nyhetsarkiv 2010 > Uttak for lading av el-bil på skolen

Uttak for lading av el-bil på skolen

Tekst og foto: Mari Libach og Ingrid Balstad, 2MK
Skolen vår har hele tiden jobbet for å bli en miljøvennlig skole, og har mange tiltak som styrker søknaden om å bli godkjent som miljøfyrtårn. Nå har ledelsen nok en gang tatt tak for å styrke denne søknaden, og strømuttak til elbil er hittil det nyeste.

Strømuttakene til elbil som nå er satt opp på Byåsen vgs er en ordning gjennom Transnova, som igjen ønsker at det skal bygges ut laderuttak på forskjellige skoler og bedrifter rundt om i landet.

Byåsen sendte inn søknad i fjor og fikk den innviglet nå nylig. Til sammen har vi fått fem uttak, to inne og tre ute.

Laderne kan brukes av alle med elbil om de tar kontakt med en av de ansvarlige, det er fremdeles de som sitter på nøkler til uttakene. Foreløpig vil det ikke koste noe å lade, da det bare er to stk. som har elbil på skolen, men etter hvert, dersom det blir mer pågang, vil det vel bli etablert en ordning slik at de som har elbil kan komme ned å lade bilen sin for en billig penge.

Med de kablene som er satt opp kan man dra mye mer strøm ut av enn vanlige uttak og apparatet har en måler slik at man ser hvor mange kilowatt en bruker. En vanlig elbil bruker et par timer på å lade fullt batteri, og kan kjøre kanskje 15-20 mil før den går tom. De nye elbilene har mye bedre kapasitet til å ta mer strøm.

Transnova legger ut GPS-punktene på sin hjemmeside, slik at kommunen har oversikt over alle uttakene. Og om dette fungerer og flere velger elbil vil det kanskje bli en ordning slik at de kan bruke en felles nøkkel og evt. betale med kort i fremtiden.

I år er det i tillegg faktisk blitt søkestopp for uttaksstasjoner fordi pågangen er så stor.

 


Utskriftsvennlig versjon