Byåsen VGS > Om oss > Aktuelt > Nyhetsarkiv > Nyhetsarkiv 2010 > Miljøfyrtårn

Miljøfyrtårn

Byåsen videregående skole er godkjent som miljøfyrtårn. Bedre helse for elever og ansatte samt bedre økonomi er noen av godene.

Byåsen videregående er den andre videregående skolen i Sør-Trøndelag som får denne tittelen. Dette til tross for at fylkeskommunen hadde et mål om å Miljøsertifisere alle skolene i fylket innen 2010.

- Etter at Fylkeskommunen bestemte at alle skoler skulle godkjennes som Miljøfyrtårn i 2008 er vi den første skolen som har nådd målet, etter de nye reglene, dette er vi fornøyd med, sier driftsleder ved skolen Øyvind Soelberg som også er miljøansvarlig. Arbeidet mot en tittel som Miljøfyrtårn har tatt to år og mye krefter, men er i følge driftslederen vel verdt det.

-Vi sparer penger på det, og vi er mer miljøvennlig. Det gir også en bedre helse til de ansatte og elevene, fordi et godt HMS-system skal være på plass før godkjenning, sier Soelberg.

Miljøfyrtårn er en nasjonal sertifiseringsordning rettet mot virksomheter i privat og offentlig sektor, og utfyller M-en i HMS (Helse, Miljø og Sikkerhet), et tiltak for å bedre arbeidsplassen i de tre kategoriene. For å bli Miljøfyrtårn har skolen redusert påvirkning av det ytre miljø når det gjelder utslipp og forbruk. Skolen har sentral driftskontroll som styrer og logger alt av forbruk når det gjelder varme, ventilasjon, varmtvann og lys, som igjen gjør sitt til at de har kontroll på forbruket. Skolens kantine bruker også en del økologiske produkter i matlagingen og varer som selges. Forbruket av økologiske matvarer skal øke de neste årene.

Hvert år skal en ny miljørapport leveres og nye mål settes for det kommende året. Hvert tredje år skal skolen resertifiseres å oppfylle de gamle og nye krav som er kommet i mellomtiden.

-Vi har satt ned en miljøgruppe på seks personer som skal jobbe videre med målene vi har satt oss i miljørapporten sier Soelberg, som også er kurset i Miljøfyrtårn sin regi, og fått tittelen som internkonsulent hos fylkeskommunen. Han skal hjelpe de andre skolene i fylket videre mot sertifisering som Miljøfyrtårn, og er for øyeblikket i gang med Tiller vgs, Åfjord vgs, Fosen vgs, Melhus vgs og Malvik vgs.

Byåsen videregående skole oppfyller nå både generelle bransjekrav og krav til skolen, og tilleggskrav til videregående skole. Trondheim kommune og ordføreren vil på et arrangement i løpet av dette året dele ut et diplom til skolen for godkjent Miljøfyrtårn.