Kreative Trøndelag
Byåsen VGS > Om oss > Aktuelt > Nyhetsarkiv > Nyhetsarkiv 2010 > Vellykket kronprinsbesøk

Vellykket kronprinsbesøk

Tekst: Silje Holen Dising 3MK

Mandag 10. mai, besøkte H.K.H. Kronprins Haakon Magnus Byåsen videregående skole i anledning Global Dignity Day, som skal arrangeres på de videregående skolene i landet til høsten. Global Dignity Day avholdes 20. oktober, og er et totimers undervisningsopplegg som reflekterer rundt temaet verdighet. Målet med programmet er å få elevene til å tenke over hva verdighet betyr for dem selv og samfunnet rundt dem.


Marte Lillegård Haugen 2mk, hilser på Kronprinsen

I løpet av dagen ble elevene som kom fra syv forskjellige skoler i fylket plassert sammen i grupper på klasserommene, der de snakket om hva verdighet var, og hva det ville si for dem selv og andre rundt dem. Andreas fra HS mener det ikke finnes noe fasitsvar på hva verdighet er, men at det er viktig å gi verdighet til andre. På den måten får en også verdighet tilbake. Cecilie fra HS mener det er viktig å gi positive tilbakemeldinger til folk, slik at det skaper selvtillit.

Representanter fra MOT var ute i klassene og fungerte som veiledere. Kronprinsen selv deltok som veileder i en av klassene på ST. Under klassesesjonene kom det frem mange historier om verdighet, og noen valgte å dele disse i auditoriet etterpå. En av disse historiene kom fra Trine.


-Det var matfri på første skoledag, og jeg sto helt for meg selv. Alle rundt meg stod i gjenger og hadde noen å være sammen med. Jeg har sosial angst, så det var vanskelig for meg å gå bort til dem. Men så fikk jeg øye på ei anna ei fra klassen min som også stod alene, og jeg tok mot til meg og gikk bort til henne. Vi begynte å henge sammen i hvert friminutt. Etter hvert fikk vi øye på enda ei som stod alene, og vi gikk bort til henne. Nå er vi blitt en slags gjeng. Trine mener verdighet er at du føler deg godtatt, og at folk respekterer deg for å være den du er. Det er viktig å tenke over hva du kan gjøre for at andre skal ha det bra.
- Jeg tror folk kommer til å tenke mer over verdighet etter denne dagen.

 

Pressegjengen fra Byåsen vgs bestod av åtte elever fra MK som jobbet hele dagen for å dokumentere besøket for skolen. De fikk også oppdrag fra Global Dignity Day om blant annet å lage videointervju med elever slik at de fikk dokumentert historiene om verdighet.

Du kan se noen av intervjuene de tok med elever fra HS ved Byåsen vgs som forteller sine historier sine om verdighet ved å gå inn på kronprinsparets Facebookside.

  
Link til kronprinsparets Facebookside


Nestleder i elevrådet Kevin Chinga Sepulveda åpnet dagen med å fortelle sin historie om verdighet som handlet om å hjelpe sine slektninger i Chile etter jordskjelvkatastrofen. Han avsluttet med å gi kronprinsen en gave som var en samling kortfilmer som spinner rundt temaene verdighet og mot. Filmene er laget av elever ved Byåsen vgs.

   

Les mer på Global Dignity sin Facebookside her


Les mer på NRK nyheter her: Trønderske skoleelever inspirerte

 


Utskriftsvennlig versjon