Byåsen VGS > Om oss > Aktuelt > Global Dignity Day (GDD)

Global Dignity Day (GDD)

500 elever fra Vg1 var samlet i auditoriet til engasjement omkring verdighet. Sigrid Seppola var hovedtaler og ledet oss trygt igjennom to innholdsrike timer. Sigrid Seppola er leder for tiltaket Livsglede for eldre og fortalte om betydningen av verdighet, og hvordan hver enkelt av oss kan gjøre handlinger som er viktige og betydningsfulle for andre. Dagen startet med sang av Mia Landsem og velkomst ved rektor. Videre fortalte Bendik Malix sin meget gripende og personlige historie om hvordan han mot alle medisinske odds, i dag faktisk klarer å gå, mye takket være en mor som gjennom sin optimisme og pågangsmot aldri gav opp troen på at det umulig er mulig.

Sammen med kontaktlærer og en veileder fra GDD gikk elevene til klasserommene for å dele sine historier om verdighetet. De skulle også skrive et brev til seg selv om temaet. Dette brevet deles ut til elevene når de er ferdig med videregående skole.

Sigrid Seppola var hovedtaler

Dagen ble avsluttet med at elevene delte sine historier om verdighet i plenum. Historier om gode gjerninger, fordomsfrihet, mobbing, sykdom, barnesoldater og fattigdom gjorde et sterkt inntrykk på oss som lyttet. Felles for alle historiene er hvor viktig verdighet er for den enkelte og hvor mye enkeltpersoner kan påvirke følelsen av verdighet.  Vi fikk oppleve mange modige ungdommer som ønsket å dele sterke historier med andre.

Målsetningen med Global Dignity Day er at det skal stimulere til en global samtale om verdighet og engasjere ungdom i betydningen av verdighet.  Det var nettopp det vi fikk oppleve i dag på Byåsen videregående.

Bendik Malix fortalte sin historie

Global Dignity har landansvarlige, såkalte Country Chairs, i mer enn 30 land. De landansvarlige gjennomfører ulike aktiviteter for å fremme Global Dignitys formål. Hovedaktiviteten er Global Dignity Day, et enkelt og engasjerende pedagogisk opplegg for skoleungdom som arrangeres den tredje onsdagen i oktober hvert år. Mer enn 150 000 ungdom deltok over hele verden i 2013.

Global Dignity er et uavhengig, ideelt og politisk nøytralt initiativ etablert av H.K.H. Kronprins Haakon, Professor Pekka Himanen (Finland) og leder av Operation Hope, John Bryant (USA). Ideen til Global Dignity oppsto i møter om internasjonale utfordringer under World Economic Forum i Davos i 2006. Initiativtakerne så et potensiale i å bruke begrepet verdighet som en kilde til positiv endring og utvikling.

*******

Visjonen til Global Dignity er å virkeliggjøre den universelle retten alle mennesker har til å leve verdige liv. Tanken er at vi alle har mulighet til å styrke andre mennesker verdighet – og derigjennom styrke vår egen – gjennom valgene vi tar og måten vi bruker våre ressurser på. På denne måten kan vi alle bidra til en positiv samfunnsutvikling.