Byåsen VGS > For elever > Stipend og lån

Stipend og lån

Husk å søke om stipend
– alle med ungdomsrett har krav på utstyrsstipend!

Når kan du søke?
Står du på venteliste, er det lurt å vente til du har fått endelig opptak, slik at du slipper å søke på nytt. Søker du flere ganger må du vente lengre med å få stipend og lån. Vent med å søke til du er sikker på at du skal gå på den utdanningen du har kommet inn på.

Slik søker du:
- Har du ungdomsrett og har søkt opptak på vigo.no, er det enkleste å klikke seg direkte fra vigo.no til lånekassens søknad, samtidig som du takker ja til skoleplassen.
- Er du over 18 år kan du signere avtalen digitalt.
- Er du under 18 år må foresatte signere avtalen. Foresatte kan velge å signere avtalen digitalt ved å opprette en digital postkasse på Norge.no. Det er kun en foresatt som trenger å signere avtalen. Mer informasjon om dette finner du ved å klikke her.
- Sjekk statusen på søknaden din på Dine sider på lanekassen.no.

Hva er utstyrsstipend?
Utstyrsstipend er støtte fra Lånekassen til utstyr som du trenger i opplæringen, for eksempel kalkulator, kokkeklær eller idrettsutstyr. Alle elever med ungdomsrett får utstyrsstipend fra Lånekassen, men du må søke om det. Utstyrsstipendet er ikke avhengig av hvor mye foreldrene dine tjener.

Så mye kan du få:
Du får hele utstyrsstipendet utbetalt ved skolestart. Har du søkt om stipend for bare ett semester (halvt skoleår), får du halve beløpet. Les mer her om ulike typer stipend og lån du kan søke om her.

Slik får du pengene:
Du må begynne på skolen før første utbetaling kommer på kontoen din. Etter den første utbetalingen overfører vi pengene direkte til kontoen din den 15. i hver måned. Siste utbetaling i skoleåret er 15. mai.

Den første utbetalingen hvert halvår vil være litt større enn de neste. Får du utstyrsstipend, vil du få hele beløpet utbetalt sammen med første utbetaling.
Husk at du må eie din egen konto.

Pass på hvis du har høyt fravær, endrer fag eller avbryter utdanningen

Du må melde fra til Lånekassen med en gang hvis du

• slutter eller tar en pause i utdanningen
  • bytter skole eller studieretning
  • flytter hjem til foreldrene dine

Skolen melder fra til Lånekassen hvis du

• har stort fravær
  • slutter i et fag
  • får fritak fra et fag

Hvis du har for stort fravær, slutter i fag eller får fritak for fag, kan det påvirke hvor mye stipend du får.

Skal du på utveksling?

Da må du sende inn bekreftelse fra skolen din i Norge og fra utvekslingsorganisasjonen. Du finner mer informasjon om utveksling i utlandet på Lånekassen sine nettsider.

Se lanekassen.no eller Facebook/vgs for mer informasjon.