Kreative Trøndelag
Byåsen VGS > For elever > Ressursside IKT > Produsere og bearbeide > Lydopptak og redigering

Lydopptak og redigering

Lydopptak og enkel redigering

Lydinnspilling W7
Ta opp lyd med windows lydinnspilling
Lagre lydfilen

Lydinnspilling i Audacity
Spill inn lyd i lydredigeringsprogrammet Audacity

Enkel lydredigering i Audacity

 

Vanlige lydformater

Skrevet av Eva Bratvold

.wav

er vanlig ukomprimert lyd – slik du finner på CD-platene. Slik musikk tar stor plass – en vanlig melodi kan bli ganske mange MB før man vet ordet av det.

.mp3

er kanskje mest kjent – det er det vi har i mp3-spillerne og på mobilen. MP3 står egentlig for Motion Pictures Experts Group Layer 3. Når man komprimerer en wav-fil til mp3 er det vanskelig å høre forskjell selv om man mister mye informasjon underveis. Fordelen med mp3 er at filene blir små – plutselig får man plass til så mange flere sanger.

.aac

Advanced Audio Coding) brukes i iPod, og har du en kopibeskyttet AAC-fil må du sannsynligvis spille den av i et Appleprodukt som iPod er. Filer du laster ned fra iTunes er i AAC – så det er ikke sikkert du får brukt dem på andre mp3-spillere i det formatet.

.wma

Windows Media Audio) og brukes i Windows Media Player. Disse filene kan du som regel spille av i mp3-spillere, men de blir større enn mp3.

.ogg

(OGG Vorbis) – et format man tror blir mer utbredt etter hvert.Standardiseringsrådet (som gir råd om hvilke standarder som bør være anbefalt eller obligatorisk for hele eller deler av offentlig sektor. Dette på bakgrunn av at nettsteder til offentlige virksomheter skal kunne brukes av alle) kom i 2009 med en anbefaling om at lyd skal kodes med Vorbis og pakkes i Ogg, mens ukomprimerte lyd skal kodes med FLAC. De anbefalte mp3 som tilleggsformat.


Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Unported lisens.


Utskriftsvennlig versjon