Kreative Trøndelag
Byåsen VGS > For elever > Ressursside IKT > Kommunisere > Typografi

Typografi

Typografi er kort forklart hvordan vi designer skrift i produktene våre. For å få produktet vårt best mulig må vi tenke på størrelser, skrifttype, plassering og farger på teksten. Her skal vi se på noen grunnleggende begrep og noen enkle tips for hvordan du setter opp typografien din riktig.

Skrifttyper

Du har sikkert selv brukt flere forskjellige fonter og sett at man har mange forskjellige typer skrift man kan bruke. Men helt grunnleggende så kan man snakke om at man har to skrifttyper. Antikva og grotesk. Antikva er teksttypen man ofte ser i aviser, bøker og lignende; Grotesk er en mer moderne skrifttype man oftere ser i magasiner, reklamer, på tv og lignende.

Her ser du eksempler på en grotesk og en antikva font.

Som du ser så har den groteske fonten like tykke streker på alle linjene og er ganske enkel, mens antikva fonten har forskjellig tykkelse på strekene og seriffer, altså små linjer øverst og nederst på bokstaven. Disse seriffene gjør det enklere å lese, for øyet følger disse strekene som en linje.

Hvis du ser på de to forskjellige skrifttypene så ser du sikkert selv at de gir deg inntrykk av to helt forskjellige uttrykk. Antikva fonten er seriøs og høytidelig, mens den grotesk fonten er mykere og roligere. Tenk derfor over hva du vil formidle når du velger hvilken font du skal bruke.

Skrifttypene brukes ofte til litt forskjellige ting, skal man lese mye tekst så er det ofte lettere å lese en antikvafont(fordi seriffene hjelper øyet å følge linjen), men har man et kort budskap så kan en grotesk font fungere bedre. Det er også forskjell på hvor de brukes, antikvafonter kan bli litt slitsomme når man ser på de på en skjerm siden de har så mange detaljer, derfor er antikva mer populær på trykk og grotesk på skjerm

Kort forklart så kan man si at fontene ofte brukes til:

Antikva:

 • Bøker
 • Aviser
 • Seriøse budskap

Grotesk

 • Magasiner
 • TV: tekst og grafikk
 • Internett
 • Reklame

Neste gang du leser noe, prøv å legg merke til hvilken font de bruker, og tenk over hvorfor de bruker akkurat den fonten.

Blanding av skrifttyper

Ofte så ønsker man å bruke forskjellige skrifttyper i samme produkt. For eksempel så kan du bruke en font til overskriftene og en annen font til resten av teksten.

Et godt tips for å få dette til å se bra ut er å sørge for at fontene du bruker skiller seg godt fra hverandre. Ofte så bør du bruke en grotesk font og en antikva font, du kan også bruke fet skrift og kursiv skrift for å hjelpe til med å skille de fra hverandre.

Men husk å bruk dette med måte, du bør ikke bruke mange forskjellige fonter sammen, det bør være maks 2-3 forskjellige typer, og husk: de må alle skille seg klart fra hverandre!

Skriftstørrelser

Skriftstørrelser er det viktig å ha et bevist forhold til, spesielt hvis det du lager skal skrives ut. Da kan du bli litt lurt av visningen på skjermen. Det viktigste er at det er lesbart for den som skal motta produktet. Her kan du ødelegge et ellers godt produkt ved å velge en for stor eller liten skriftstørrelse.

Ofte så lønner det seg å zoome inn til 100% zoom i programmet du jobber i, da får du en bedre visning av hvor stor teksten din faktisk kommer til å bli.

Tekstbakgrunn

Uansett hvilken font du velger, så kan denne bli uleselig hvis bakgrunnen forstyrrer. Husk derfor å sett teksten en plass den er godt lesbar, og velg en farge som skiller seg godt fra bakgrunnen. På lyse bakgrunner bør du ha mørk tekst, og på mørke bakgrunner bør du ha lys tekst.

Her forsvinner teksten fordi det er lagt et sted på bildet som gjør at for mange detaljer roper om oppmerksomhet på en gang.

I det øverste bildet er teksten i størrelse 60 og i hvitt. Under er teksten den samme, men i sort for bedre lesbarhet.

Hvis du lager en film eller en DS så kan det ofte lønne seg å legge inn en tekstplakat mellom klipp eller bilder, i stedet for å la teksten konkurrere med bildet om oppmerksomheten.

Hvis bildet du bruker har en blanding av mørke og lyse farger så kan det lønne seg å legge en boks bak teksten slik at den blir lesbar.

Tips til typografi for forskjellige produkter:

Veggavis:

 • Grotesk font som er gjort bold til overskrifter
 • Antikva font til resten av teksten
 • Skriftstørrelse 20 på overskrifter
 • Skriftstørrelse 12 på resten av teksten

Tekstplakater på film eller DS

 • Grotesk font (lettere å lese på skjerm)
 • Tekststørrelse 60

En plakat (A3) med mye tekst

 • Antikva font som overskrifter
 • Grotesk font til resten av tekste
 • Skriftstørrelse 40 på overskrifter
 • Skriftstørrelse 18 på resten av teksten

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Unported lisens.


Utskriftsvennlig versjon