Byåsen VGS > For elever > Ressursside IKT > Kommunisere > Målgruppe og budskap

Målgruppe og budskap

Når vi skal lage noe som skal presenteres for noen andre så er det viktig at vi tenker på hvem det er vi lager et produkt til, og hva vil fortelle. Den eller de vi lager produktet til kaller vi målgruppen, altså gruppen vi har som mål å nå. Budskapet vårt er det vi vil fortelle til disse.

Du har sikkert selv opplevd å se en reklame på TV som du synes har vært skikkelig morsom, men som dine foreldre eller besteforeldre ikke liker. Da er antakeligvis du i målgruppen, og de som lagde reklamen har lyktes med å nå deg.

Når du lager noe som skal presenteres, må du tenke over hvem du skal nå med produktet, og hvordan du skal gjøre det. Da er det ofte fornuftig å tenke over hvem målgruppen er, og tenke over interessene deres. Det lønner seg å avgrense dette til en liten gruppe framfor å ha en stor målgruppe. Hvis du bestemmer deg for å ha målgruppen gutter og jenter fra 15-40 år så er det veldig vanskelig å si hva disse har felles. Men hvis du i stedet bestemmer deg for å ha målgruppen gutter i Trondheim, mellom 20-25 år som studerer så kan du med en gang begynne å trekke noen slutninger om hvem disse er, hva som interesserer de og hva du kan gjøre for å kommunisere noe til de.

Når du da skal lage en presentasjon av noe, så må du stille deg spørsmålet, hva er det som kommer til å interessere og fenge de du vil nå? Er det en film? Et skuespill? En plakat? En blogg?

Når du skal løse oppgaver så er det ofte lurt å tenke utenfor boksen, du trenger ikke å skrive en artikkel eller holde et foredrag hver gang. Ofte vil det være mer effektivt og også morsommere for deg å lage noe mer kreativt.

Her kan du se noen kreative oppgaveløsninger elever ved skolen har laget:

Prosjektrapport som videoblogg:

Prosjektrapport NTNU Miljøkjemi Høsten 2010 fra Byåsen VGSVimeo.

Prosjektrapport som plakat:

(trykk på bildet for større versjon)

Haiku dikt presentert som DS:

Haiku dikt som DS fa Byåsen VGSVimeo.

Illustrert sitat:

Kortfilm om Thomas Edison:

Kortilm om Thomas A. Edison og lyspæren from Byåsen VGS on Vimeo.

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Unported lisens.