Byåsen VGS > For elever > Ressursside IKT > Tilegne og behandle > Verktøy for Nettsøk

Verktøy for Nettsøk

Illustrasjon Andy

Gode nettsøk

Når man søker etter informasjon på nettet finner man ofte mange treff som ikke er relevante for det man leter etter. Heldigvis har vi verktøy som kan hjelpe oss med å filtrere søkene våre. Her skal vi gå igjennom noen av disse.

+ og –

Når du søker etter noe og du får mange treff som er irrelevante for det du leter etter kan du bruke + (pluss) og – (minus) for å velge hvilke ord som være med, eller absolutt ikke skal være med på sidene du finner.

Hvis du for eksempel søker etter Thailand på google vil du finne mange reiseoperatører og reisereportasjer, men hvis du egentlig vil ha informasjon om landet generelt kan det lønne seg å begrense søket. Hvis du i stedet søker etter Thailand -reise –ferie, så får du mye mer presise treff.

Derfor: Søker du etter noe og det kommer mange treff som ikke er relevant for deg, finn ut hvilke ord sidene du ikke ønsker bruker, og legg inn de med minus først i søket ditt, eller pluss hvis det er et ord som skal være med i søket.

«En eksakt frase»

Hvis søket ditt gir deg for mange treff, kan det lønne seg å søke etter en eksakt frase. Altså at ordne kommer i akkurat samme rekkefølge som du har skrevet de. Søker du etter personen Jens Bjørn Jensen vil google finne alle treff som har enten jens, bjørn eller jensen i seg. Men hvis du søker etter «Jens Bjørn Jensen» vil søket ditt bli begrenset til akkurat den personen du leter etter.

* = Hva som helst

Hvis du er usikker på et begrep, eller ønsker større frihet i søket ditt kan du bruke * som en «joker» i søket ditt. * vil da bli kunne være hva som helst. Skal du finne ut hva nordmenn gjør i ferien, så kan du prøve å søke på: nordmenn * i ferien.

~Tilde i nærheten

Hvis du er usikker på hva du skal søke på, eller noe du søker etter omtales ved flere ord kan du bruke ~ (tilde) for å få google til også å søke etter nærliggende ord.  Dette er en fin teknikk hvis du får for få treff, eller du er usikker på hva du skal søke etter.

Hvis du for eksempel søker etter ~mord i stavanger, vil google inkludere flere synonymer for mord, og dermed gi deg flere treff enn om du hadde unnlatt å bruke tilde.

Site:byasen.vgs.no

Hvis du leter etter informasjon du vet (eller tror) ligger på en spesiell nettside, så er det mulig å avgrense søket til den spesifikke nettsiden.

Hvis du ønsker å finne informasjon om Justin Biebers besøk i Norge, og søker etter Justin Bieber, finner du veldig mange sider som ikke har god informasjon. Men hvis du for eksempel begrenser søket ditt til kun å finne informasjon på vg.no, så vil du finne informasjon du kan bruke.

Du kan da søke etter: site:www.vg.no justin bieber

Mellom to tall ..

Hvis du leter etter informasjon om noe mellom spesifikke årstall, kan det være vanskelig å finne akkurat det du leter etter. Men det finnes en metode for å hjelpe deg med søkingen. Leter du etter Norske diktere som opererte mellom 1920 og 1930, kan du søke etter: norske diktere 1920..1930.

Dette er altså to tall med to punktum mellom seg. Denne teknikken fungerer også for andre tall enn årstall, du kan for eksempel søke etter: inntekt 150000..200000

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Unported lisens.