Kreative Trøndelag
Byåsen VGS > For elever > Ressursside IKT > Tilegne og behandle > Kilder for nettsøk

Kilder for nettsøk

Så langt har vi stort sett omtalt google som søkeverktøyet vi bruker når vi leter etter informasjon, og selv om google er en kjempebra plattform, finnes det mange flere kilder vi kan bruke. Hvis du leter etter spesifikk informasjon om noe, så kan det lønne seg å gå til kilder som har bedre og mer spesifikk informasjon.

Faginformasjon

Statistisk sentralbyrå innhenter informasjon om det som skjer i det norske samfunnet og publiserer blant annet statistikk om levevilkår, befolkningsendringer og holdninger i det norske samfunnet. Her finner du mye statistikk du kan bruke i dine oppgaver.

Skal du finne ut noe om en gammel hendelse, eller ønsker å finne ut hva som ble skrevet i avisene for lenge siden kan du bruke Atekst. Atekst omfatter mer enn 5 millioner artikler fra norske aviser og magasiner, noen så langt tilbake som 1980-tallet. Artiklene er tilgjengelig i full tekst. Ønsker du å bruke Atekst må du bruke bibliotekets datamaskiner.

Google Scholar er googles akademiske side. Her søker google igjennom forskning og artikler fra troverdige kilder. Finner du altså informasjon du vil bruke her kan du være ganske sikker på at kilden er troverdig.

Wolfram Alpha er en vitenskapelig søkemotor. Her kan du søke opp naturvitenskaplige begrep, geografisk informasjon, klimainformasjon, den kan regne ut regnestykker for deg, og mye, mye mer.

Andre søkemotorer

Finner du ikke det du leter etter på google, eller vil du prøve en annen søkemotor kan du prøve noen av disse:

 

Twitter

Twitter et av de sosiale mediene som også fungerer som en nyhetskanal. Mange store nyheter kommer først på Twitter og er ofte brukt av journalister som en kanal for å plukke opp hendelser. Men husk at hvem som helst kan skrive hva som helst på Twitter, så vær kritisk til kilden, og søk opp kildene til de som kvitrer.

Multimedia

Hvis du leter etter ikke tekstlig informasjon, altså lyd, video bilde så ligger det flere gode kilder på nettet. Husk at hvis du skal bruke noe av det du finner i noe du skal publisere, så må du tenkte på opphavsretten. Les om opphavsrett her.


I seksjonen om opphavsrett så diskuterer vi Creative Commons (CC), CC tilbyr en søkemotor som omfavner de største kildene til multimedia innhold som ligger under CC lisenser. Denne søkemotoren er et flott verktøy når du skal finne video/lyd/bilde å bruke i dine oppgaver.


Europeana er en katalog som gir deg tilgang til digitale ressurser fra Europas museer, biblioteker, arkiver og audio-visuelle samlinger. Når du gjennomfører et søk på Europeana kan du velge hvilken type opphavsrett du vil søke etter i menyen til venstre. Husk å velg en type opphavsrett du kan bruke.


Flickr er en fototjenste hvor alt innholdet er laget av brukere som deg og meg, mange brukere velger å lisensiere bildene sine med CC lisens. Hvis du ønsker å søke etter bilder med CC lisens må du gå på «Advanced Search» og huke av for hvilke bruksområder du ønsker nederst på siden.


Fotopedia er et bildeleksikon som blir drevet av både profesjonelle og vanlige mennesker. Her kan du finne mange flotte bilder som også ligger under en CC lisens. Trykk på logoen for å gjennomføre et CC søk på Fotopedia.


Du har sikkert brukt Googles bildesøk tidligere, og vet at det kan være en god kilde til bilder. Men når man gjennomfører et vanlig bildesøk bryr ikke Google seg om opphavsretten til bildene. Men heldigvis går det også igjennom Google å søke etter innhold du har lov å bruke. Når du bruker Googles bildesøk kan du filtrere etter opphavsrett nede til venstre på siden.


Jamendo proklamerer seg selv som verdens største gratis musikkbibliotek. Her finner du mange artister som har lastet opp sangene sine under en lisens hvor du kan bruke musikken i dine produkter. Trykk på logoen for å gjennomføre et søk.


Freesound er et brukerstyrt nettsted dedikert til lydeffekter. Her kan du høre på, laste ned og dele dine egne lydeffekter.


The Open Clip Art Library er en samling med illustrasjoner som brukere laster opp som du fritt kan bruke. Illustrasjonene er offentlig eiendom, og du kan bruke disse til hva du vil uten restriksjoner.Wikimedia commons er Wikipedias media seksjon. Filene på Wikimedia er offentlig eiendom, så her kan du bruke filene som du selv ønsker uten noen restriksjoner. Her kan du finne bilder, lyd og video.


Pixabay er en brukerskapt samling av bilder som er offentlig eiendom. Her finner du mange bilder du kan bruke fritt, uten restriksjoner i dine produksjoner.


Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Unported lisens.


Utskriftsvennlig versjon