Kreative Trøndelag
Byåsen VGS > For elever > Ressursside IKT > Digital dømmekraft > Nettvett

Nettvett

Internett er kilde til både nyttig og unyttig informasjon. Ikke alt som ligger på Internett er like seriøst. Det kan være lurt å være litt kritisk når en surfer rundt på Internett. Enkelte kan oppleve at det ligger bilder og informasjon på nettet om dem selv som de ikke har kontroll på. Det er viktig at du som bruker tenker igjennom at det som legges ut på Internett ikke alltid er riktig eller stemmer med virkeligheten.

Norsk lov gjelder også på Internett

Bilde av joegratz

Tilstandene på Internett er ikke lovløse. Norsk lov gjelder også her. Det vil si at dersom du ytrer deg eller laster opp noe på Internett, har du ansvar for å følge lover og regler som gjelder i Norge.

Personopplysningsloven (lenke) er spesielt viktig å ha i tankene når du laster opp tekst, bilder eller annet materiale.

Les brukeravtalen
Det viktigste redskapet du har for å vurdere personvernet hos leverandøren av det sosiale samfunnet, spillsiden, nettbutikken eller andre sider du registrerer deg er å lese brukeravtalen, også kalt EULA (End User License Agreement).

Her vil det stå forklart hvordan nettsiden behandler opplysningene du legger inn. Spesielt viktig er dette i nettsamfunn som for eksempel Facebook, da denne typen nettsamfunn er avhengig av at brukerne legger inn opplysninger for at nettsamfunnet skal fungere.

Vær kritisk til hvordan bilder, tekst og annen informasjon som du legger inn blir behandlet.

Selv om du kan skjerme det meste av det du legger inn slik at andre brukere ikke kan se det, kan det likevel være slik at du har gitt andre rettigheter til den informasjonen du har lagt inn.

Facebook har for eksempel rettighetene til de bildene du velger å legge inn på nettstedet så lenge du er medlem der.

Vær bevisst på hva du skriver og hva du legger ut

Bilde av memoflores

Før du legger ut informasjon, bør du vurdere nøye det du ønsker å legge ut.

Har du tenkt på om det du publiserer inneholder opplysninger om andre, eller et bilde der andre er avbildet?

Hvis det er det, kan det være en god idè å kontakte disse før du legger ut informasjon på Internett.

Ytringer på Internett kan misforstås av leseren. Det er ikke sikkert at det du skriver blir oppfattet  slik du ønsker. Unngå ironi når du skriver, det kan fort bli feiltolket.

For mye informasjon
Å legge ut for detaljert informasjon om seg selv på Internett, kan gi ubehagelige overraskelser på et senere tidspunkt.

Arbeidsgivere "googler" gjerne etter informasjon om kandidater de ønsker å ansette. Ligger det noe ufordelaktig om deg på Internett, vil det muligens være med å skape et inntrykk av deg som du kanskje ikke ønsker eller som kanskje ikke stemmer.

Kriminelle bruker også Internett

Bilde av dunechaser

Omtrent 200.000 nordmenn blir utsatt for ID-tyveri hvert år. Mange kriminelle bruker Internett aktivt for å søke etter informasjon om mulige ofre.

Tjenester som sammenstiller informasjon om enkeltpersoner er kjente kilder for ID-tyvene. Å sørge for at det ligger minst mulig informasjon om deg selv på Internett, er en god forsikring mot å bli utsatt for ID-tyveri.

Kilde: nettvett.no


Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Unported lisens.


Utskriftsvennlig versjon