Kreative Trøndelag
Byåsen VGS > Fagtilbud > Restaurant- og matfag > Vg2 Matfag

Vg2 Matfag

Programområdet for matfag skal legge et grunnlag for å utøve et yrke innefor bearbeiding av råvarer og produksjon av mat. Opplæringen skal legge vekt på praktisk arbeid og samarbeid med det lokale næringslivet Matfag fører videre til mange forskjellige fagopplæringer.

Aktivitetene på Vg2 matfag er mange. Felles programfag som Råstoff, produksjon og kvalitet, Salg og markedsføring, Bransje, fag og miljø og Prosjekt til fordypning utøves i praksis og teori. I tillegg til dette får du kjennskap til de forskjellige bransjene gjennom bedriftsbesøk og praksis i ulike bransjebedrifter. Fellesfag er en viktig del av studiet og utgjør ca 1/3 av tiden.

I gjennomsnitt foregår ca 40 % av undervisningen på kjøkken, verksted eller lab.

Trykk her og du får en PowerPointpresentasjon som er laget av elever ved Vg1 matfag.

Her er mulighetene etter gjennomført Vg2 matfag

 Industriell produksjon av   matvarer         

Næringsmiddelindustrien er en stor arbeidsgiver i norsk industri, det er de ansatte i denne bransjen som sørger for at du kan finne alle nødvendige matvarer i butikkhyllene. Produksjonen er automatisert slik at maskiner gjør de tunge arbeidsoppgavene men det stilles krav til de ansatte at de må følge kvalitetssystemer og overvåke prosessene.

             

Slakter

En slakter må kunne arbeide effektivt og rasjonelt, selvstendig og i samarbeid med andre.

Slakting av dyr krever en etisk grunnholdning i tillegg til gode faglige ferdigheter.

Det stilles strenge krav til renslighet og god hygiene, og du bør ha godt håndlag.

 

 

 

Kjøttskjærer

Kjøttskjæreren overtar kjøttet etter at slakteren er ferdig med sin del av arbeidet. Kjøttskjærerens arbeidsområde stopper etter at det ferdig tilskårne kjøttet er veid, emballert og merket. Som kjøttskjærer kan du få jobb i egne nedskjæringsanlegg som er spesialutrustet for stykking og nedskjæring av slakt. 

 

Butikkslakter

 

Som butikkslakter kan du få jobb i spesialforretninger i kjøtt og i ferskvareavdelinger i store dagligvarebutikker

Butikkslakteren arbeider på det viktige sisteleddet, hvor kjøttvarene overtas av forbrukeren. Butikkslakterfaget kan også omfatte ferdigmat, fisk, ost, grønt og bakervarer, med fokus på salg og kundebehandling.

 

 

Pølsemaker

En pølsemaker kan arbeide i håndverksbedrifter som produserer kjøttvarer for salg, eller hos de større og mindre industribedrifter som produserer hovedtyngden av de kjøttvarene som leveres til grossister, kjeder og større dagligvareforretninger og storhusholdninger.

 

 

 

 

Fiskehandler

 

Fiskehandleren kan få arbeid i fiskerinæringens engros-, grossist og eksportvirksomhet, hos tradisjonelle fiskehandelbedrifter eller i dagligvarebutikker som selger sjømat

Den tradisjonelle fiskehandleren driver faghandel og håndverksmessig produksjon av sjømat til norske forbrukere, mens fiskegrossisten driver med eksport og sjømathandel til detaljister og storhusholdninger.

 

Sjømatfag

Som fagarbeider i sjømat kan du få jobb i fiskeindustribedrifter og sjømatprodusenter og -eksportører.


 

 

Baker

 

Som baker kan du få jobb i konditorier og bakerier. Arbeidsplasser finnes også på hoteller, restauranter og i andre storhusholdninger.

Sentrale arbeidsområder er behandling og lagring av råvarer, tilbereding og produksjon av brødbakst og annet bakverk.

 

 

Konditor

 

Som konditor kan du få jobb i konditorier og bakerier med produksjon av konditorvarer. Andre arbeidssteder kan være hoteller, restauranter og andre storhusholdninger.

Sentrale arbeidsområder er anvendelse og lagring av råvarer som brukes i produksjonen pyntig og sammensetning av alle typer kaker og andre søte bakervarer.

     

 

Læreplan for matfag


Utskriftsvennlig versjon