Kreative Trøndelag
Byåsen VGS > Fagtilbud > Restaurant- og matfag

Restaurant- og matfag

Mattradisjoner og spisevaner er blant de fremste kjennetegnene ved en kultur. Fra naturalhushold har bearbeiding av næringsmidler utviklet seg til viktige bransjer innen industri, håndverk, salg og service. Moderne samfunnsliv, med stadig større variasjon både i råmaterialer, produkter og tjenester, stiller økende krav til bransjens tilbud og service.

 

Utdanningsprogram for restaurant- og matfag

Denne studieretningen gir tilbud om opplæring innen blant annet hotell- og restaurantnæringen, næringsmiddelbedrifter og produksjon av mat-, fiske-, drikke-, baker- og kjøttvarer. I disse bransjene er det stadig nyutvikling av produkter og tjenester. Dette er derfor et felt for deg med fantasi og skapende trang, enten det er konditorens fingerferdigheter, kokkens evne til å komponere nye retter eller industriens evne til å lage nye produkter.

Mål

Mål for kurset er du skal få basiskunnskaper om matvarer i restaurant- og matfagbransjen. Ved endt kurs skal du blant annet kunne vise god arbeidsteknikk, orden og hygiene når du for eksempel produserer, anretter og serverer matretter.

Kurset skal også gi deg viten om mat i andre kulturer forskjellige fra din egen, samt evne til på egen hånd sette sammen et sundt, godt og økonomisk kosthold.
Aktivitetene på Vg1 er mange. Felles programfag som Råstoff og produksjon, Kosthold og livsstil, Bransje, fag og miljø og Prosjekt til fordypning utøves i praksis og teori. I tillegg til dette får du kjennskap til de forskjellige bransjene gjennom bedriftsbesøk og praksis i ulike bransjebedrifter. Fellesfag er en viktig del av studiet og utgjør ca 1/3 av tiden.
I gjennomsnitt foregår ca 40 % av undervisningen på kjøkken, verksted eller i restauranten.

Krav

Restaurant- og matfag krever blant annet god serviceinnstilling og skapende evner av yrkesutøveren, samt kjennskap til lover og forskriver som er generelle for restaurant- og matfagbransjen.

Alle løpene i dette studieprogrammet fører fram til yrkeskompetanse med fag- eller svennebrev

Yrker du kan utdanne deg til etter Vg1 og Vg2

-Baker
-Konditor
-Fagoperatør i næringsmiddelindustrien
-Restaurantkokk
-Institusjonskokk
-Butikkslakter
-Kjøttskjærer
-Pølsemaker
-Slakter
-Servitør
-Fiskehandler
-Fagarbeider i fiskeindustrien

Byåsen videregående skole tilbyr

Vg1 restaurant- og matfag

Vg2 kokk- og servitørfag
Vg2 matfag

Læreplaner

For mer informasjon om utdanningsprogrammet se www.vilbli.no


 


Utskriftsvennlig versjon