Byåsen VGS > Aktiviteter > Internasjonalt entrep.prosjekt

Internasjonalt entrep.prosjekt

Scandinavian Business Company – Finland/Island Project

Elevene fra Finland kom slentrende nedover gangen fra bussen presist 19:41 søndag kveld. Det var en stor gjeng med forhåpningsfulle øyne som endelig skulle møte vertsfamilien sin for første gang. Rett utenfor hadde gradestokken akkurat bikket -10C, og påkledningen til finnene ga uttrykk for at de kanskje ikke var klar for det norske været i november måned. Det ble utvekslet klemmer og et par ord mellom utvekslingselev og vertsfamilie før reisen gikk mot Byåsen.

Islendingene kom dagen før og de hadde allerede rukket å oppleve norsk kultur som innebar for eksempel vafler med brunost, og et besøk på Lerkendal med Rosenborgkamp. De bodde hos vertsfamilien sin i en hel uke, mens de fra Finland bodde hos vertsfamiliene i fem dager.

Den første dagen fikk våre utenlandske venner en omvisning på Byåsen Vgs før turen gikk videre til Trondheim sentrum. Vi ble delt inn i grupper på tvers av landene, og oppgaven var å vise den beste siden av Trondheim, samt ta et bilde som representerte vennskap på tvers av landegrensene. Vi viste elevene de mest kjente landemerkene som blant annet bestod av Nidarosdomen, Bakklandet og gamle bybro. Etter omvisningen tok elevene initiativ til sosialt samvær, og vi samlet oss på Tyholttårnet for å spise middag sammen. Elevene fikk oppleve en nydelig utsikt over hele Trondheim i solnedgangen, noe de besøkende satte stor pris på.

Dag to startet med presentasjoner av ulike typer reklamer om lokale produkter som de finske, norske og islandske elevene hadde forberedt på forhånd, og hvert land gikk av med hver sin seier. En ekstern foredragsholder fra Nidar kom og fortalte om innovasjonsprosessen og historien til sjokoladesnackproduktet Smash. Det var også smaksprøver som virkelig smakte! Kvelden ble brukt til å spille bowling for å gjøre noe morsomt og sosialt.

Onsdagen ble brukt på et entreprenørskapsverksted, hvor videokonferanseselskapet AppearIn ledet programmet. De kom med gode tips innen innovasjon og bedriftsutvikling. Elevene fikk i oppgave å lage en app som de skulle «pitche» til en jury på slutten av dagen. Den beste pitchen av appidèen vant en premie som inneholdt diverse overraskelser fra AppearIn. På kveldstid arrangerte skolen filmkveld med popcorn, julebrus og den norskproduserte filmen Børning.

Den siste dagen med våre utenlandske venner tilbragte vi på innovasjonscamp med Ungt Entreprenørskap Trøndelag. Dagen ble innledet av Ungt Entreprenørskaps leder Kåre Presthus. Dette var en lang dag med mange kunnskapsrike opplevelser, nye vennskap og spennende aktiviteter. Vi ble delt inn i lag, og skulle skape en idé som gikk ut på å finne enkle løsninger innen mat og miljø. Denne idéen skulle presenteres for en jury på slutten av dagen, og en vinner skulle kåres. Når klokka ble 16:00 bestilte vi pizza og hadde en vurdering av uka som hadde gått. Elevene skulle allerede reise neste morgen, og vi visste det kom til å bli en trist avskjed.

Det var vemodig når vi måtte ta farvel tidlig fredag morgen. Vi har hatt en fantastisk uke med elevene fra Finland og Island, og vi gleder oss masse til å besøke finnene i april 2017. Dette prosjektet har vært en lærerik opplevelse som vi setter pris på å få være med på.

Skrevet av Sofie Nygaard, Pernille Stokdal Opheim og Markus Strandheim Wehn